Skip to the content

1. Hur startar jag en insamling?

Du startar en insamling genom att gå in på strongwomenchallenge.actionaid.se, där trycker du sedan på starta en insamling. På nästa sida trycker du återigen på "Starta din insamling". Du får sedan två val. Alternativ ett är att välja 14-dagars träningsutmaningen som är framtagen av Fitnessfeministen Sara Dahlström. Alternativ två är att starta en egen 14 dagar lång utmaning där du själv bestämmer vad målet med din utmaning är.


2. Kan man vara flera under samma insamling?

Ja! När du går in och skapar en insamling finns det ett alternativ där du kan starta ett eget lag. Kanske vill du starta ett lag tillsammans med familjen eller tävla med kollegorna? Ju fler desto roligare! Du startar insamlingen genom att gå in på strongwomenchallenge.actionaid.se, där trycker du sedan på starta en insamling. På nästa sida scrollar du längst ner. Där finner du knappen starta ett eget lag. Den person som skapar laget blir team-ledare och sedan kan dina vänner, kollegor eller familj ansluta sig till laget.


3. Hur går jag med i utmaningen?

Du deltar i Strong Women Challenge genom att starta din insamling via strongwomenchallenge.actionaid.se. Varje dag i tio dagar får du ett mejl med en ny video med övningar från Fitnessfeministen Sara Dahlström. I alla mejl skickas det även med ett delbart inlägg som uppmärksammar ActionAids viktiga arbete för kvinnors rättigheter och uppmanar dina nära och kära att stödja din insamling. Du uppmuntras att dela dessa inlägg för att lyckas med ditt insamlingsmål och på så sätt vara med och bidra till viktig förändring. Vi på ActionAid kommer även att dela med oss av andra grymma insamlingstips för att ge våra deltagare de bästa förutsättningarna att lyckas!

Om du startar en egen insamling får du inte mejlen med träningsutmaningarna från Sara Dahlström. Men du kommer fortfarande få mejl från oss med pepp och insamlingstips!


4. Hur går träningen till?

Varje dag får du ett mejl med dagens utmaning. I detta mejl skickas två olika träningsnivåer med. En lättare och en för de som vill utmana sig själva på en svårare nivå. Vissa dagar kommer du att ha massor med energi och andra mindre, ingen press – du gör det du kan och det är självklart syftet som är det viktigaste! Utmaningen kan exempelvis se ut så här en dag:

Lättare utmaning: Utför så många varv som möjligt under 10 min av följande övningar; 12 upphopp, 12 dips mot bänk (böjda eller raka ben), 12 hoppande utfall och 24 twist med medicinboll eller annan tung sak du har hemma

Svårare utmaning: Utför så många varv som möjligt under 10 min av följande övningar; 12 boxhopp, 12 dips i dipställning eller ringar, 12 utfall med 10-20 kg viktplatta över huvudet och 24 russian twist med 10 kg viktplatta 


5. Vad är det för utmaning? 

Strong Women Challenge är en träningsutmaning som tacklar ojämställdhet på ett roligt, aktivt och praktiskt sätt. Personer som antar utmaningen kommer stärka sin fysiska och mentala styrka samtidigt som de samlar in pengar till fantastiska kvinnorättskämpar runt om i världen! Är träning inget för dig eller har du en annan utmaning du vill ta dig an? Då finns alternativet att starta din egen utmaning. Strong Women Challenge är en utmaning för alla!


6. Vad gör man efter att man utfört dagens utmaning?

När du varit så grym och utfört dagens utmaning kan du välja att dela med dig av din upplevelse till nära och kära och sprida syftet med Strong Women Challenge. I varje mejl där du får dagens utmaning skickar vi även med ett delningsbart inlägg med text och bild som beskriver några av de viktiga frågor som ActionAid arbetar med och uppmanar dina följare att stötta din insamling. Dela gärna dessa inlägg och berätta för dina vänner om ditt engagemang! Du kan använda bilden vi skickar med till ditt inlägg eller varför inte ta en bild som visar hur stark DU är?  


7. Måste man utföra utmaningen samma dag som man får den?

Vardagen kan självklart komma mellan och du måste inte utföra utmaningen samma dag som du får den. Du kommer ha tillgång till alla träningsutmaningar även efter dina 14 dagar så du gör allt i din egen takt. 


8. Hur samlar man in pengar?

Du börjar med att starta en insamling härDu kan sedan dela din insamling på sociala medier eller direkt till nära och kära. På så sätt kan de följa din insamling och välja att donera en valfri summa med Swish eller bankkort. Du kommer kunna se hur din insamling växer! Varje krona du samlar in bidrar till viktig förändring. Här kan du läsa om grymma insamlingstips!


9. Hur används pengarna?

De medel som samlas in under Strong Women Challenge används för att stötta kvinnor i kampen för sina grundläggande rättigheter. Vi vet att kvinnor över hela världen är starka och vi kan inte längre låta denna styrka förminskas. ActionAid arbetar tillsammans med kvinnor världen över för att förändra maktstrukturer från roten. Tillsammans med dessa kvinnor arbetar vi genom påverkansarbete på lokal, nationell och global nivå samtidigt som vi finns på plats och utbildar kvinnor i ledarskap och egenförsörjning. ActionAid anställer alltid personer från de länder vi arbetar i. På så sätt kan vi jobba med ett ännu större engagemang och en djupare förståelse för de olika utmaningar som finns i det specifika landet.

Varje krona som du samlar in är oerhört viktig i kampen för jämställdhet. Så när motivationen för att träna tryter, tänk på vilken skillnad du är med och bidrar till!

ActionAid har ett 90-konto vilket innebär att vi granskas av Svensk Insamlingskontroll och att minst 75% av insamlade gåvor går till ändamålet. Läs mer här.


10. Kostar det något?

Nej, det är helt gratis att delta! När du når vissa insamlingsmål får du en överraskning på posten från ActionAid och vår samarbetspartner Stronger.


11. Måste man vara kvinna för att vara med?

Nej, Strong Women Challenge är en utmaning för alla! För att förändra maktstrukturer i världen behöver alla vara med – så anta utmaningen idag! Tillsammans gör vi skillnad.