Skip to the content

Fitnessfeministen Sara Dahlström

Sara Dahlström, även känd som Fitnessfeministen, är influencern som sprider både träningsglädje och självkärlek. Genom sina sociala medier får hon fler kvinnor att våga lyfta tungt och ta plats på gymmet. Till vardags jobbar hon som personlig tränare på gymmet Rosa Skrot i Stockholm. Som årets ambassadör för Strong Women Challenge har Sara tagit fram ett tufft och roligt träningsprogram som kommer utmana våra deltagare!

♀️Varför har du antagit uppdraget som ambassadör för SWC? 

För att jag får kombinera två saker jag brinner för - inspirera till träningsglädje och bidra till att kvinnor runt om i världen får ett bättre liv. 

♀️Vad betyder feminism för dig?

Att kvinnor ska ha samma villkor som män på alla fronter.

♀️Vad är ditt bästa tips för att hålla träningsmotivationen uppe?

Att hitta en träningsform man gillar!


Niki Tsapposaka

Niki Tsapposaka var den första kvinna att vinna Hiphop finalen på Juste Debout i Paris ("världsmästerskap i hiphop") och hon inspirerar idag kvinnor och flickor världen över att följa sina drömmar.


”Kvinnor har en otrolig kraft som når längre och djupare än vad många är medvetna om, men tyvärr är det något som inte alltid uppmuntras eller visas. Men när kvinnor supportar kvinnor händer något – tillsammans skapar vi en viss typ av energi som tillåter oss att öppna upp.”


Niki har startat laget Team Niki och hoppas nu att alla vill joina utmaningen tillsammans med henne. 


Bayan Nasih

Jag är ambassadör för Strong Women Challenge för att jag vill ge en röst åt de fickor och kvinnor som inte kan höja sina egna röster. Det är min skyldighet att kämpa mot orättvisor i världen. En kamp jag är villig att ta och stå upp för alla dagar i veckan.

Bayan är utbildad socionom och arbetar idag som sakkunnig i det nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Hon berättar att hennes arbete speglar den person hon är och alltid har varit. En person som står upp för rättvisa och alla människors lika värde.

"Jag är feminist för att jag tror på en värld där alla människors mänskliga rättigheter ska respekteras och skyddas och i det ligger en självklarhet för mig att även flickor och kvinnors mänskliga rättigheter ska respekteras och skyddas. Våld, hedersrelaterat våld och förtryck, sexuellt våld mot flickor och kvinnor ska upphöra. Makt och resurser ska fördelas rättvist världen över."


Atilla Yoldas

Atilla Yoldas 27 år kommer från början från Norrköping men bor sedan några år tillbaka i Stockholm. Han arbetar som krönikör, författare och föreläsare. I sitt arbete och engagemang som aktivist fokuserar han främst på jämlikhetsfrågor.

♀️Vad betyder feminism för dig?

Feminism för mig betyder att vi alla måste ta vårt gemensamma ansvar att främja ett jämställt, jämlikt och inkluderande samhälle. För mig, som identifierar mig som man, är det särskilt viktigt att jobba med de patriarkala strukturerna som jag är uppvuxen och fortfarande lever i — att ständigt rannsaka mig själv och jobba med andra killar och män i min omgivning för att riva ner patriarkatet, machokulturen, toxic masculinity eller hur vi än formulerar det. Och det kan vi göra, tillsammans.

♀️Varför har du antagit uppdraget som ambassadör för Strong Women Challenge?

Jag tror på det viktiga arbete som ActionAid gör och vill stötta det så mycket jag kan. Kampanjen går hand i hand med mitt arbete och för mig är det viktigt att vi blir så många som möjligt som samarbetar.


Zuhur Adam

♀️Vem är du?

Jag är lärare och konsult som utbildar i mäns våld mot kvinnor.

♀️Vad betyder feminism för dig?

Feminismen är en social rörelse för jämställdhet med fokus på kvinnokampen. Inom feminismen bekämpar man maktstrukturer som råder mellan könen i olika samhällsområden. 

I många avseenden är kvinnor underordnade och männen överordnade trots att kvinnorna bidrar lika mycket som männen i vårt samhälle och världen över. Så feminismen innebär för mig att kämpa kvinnors rättigheter oberoende av bakgrund, religion och grupptillhörighet. Kvinnor ska få samma möjligheter till utbildning och jobb för att de ska kunna utvecklas både på personlig nivå och på samhällsnivå. 

Jag hoppas kunna fortsätta med Maya Angelous kamp för kvinnors rättigheter ur ett intersektionellt perspektiv.

♀️Varför har du antagit uppdraget som ambassadör för Strong Women Challenge?

Jo, för att kunna uppmuntra mina medsystrar att tro på sig själva när ingen annan tror på dem. Det är dags för kvinnan att stänga av den tveksamma inre/yttre rösten som ständigt trycker ner och säger att du inte räcker till eller att du aldrig kommer att uppnå vissa mål bara för att du är en kvinna. Jag, som ambassadör för SWC är här för att påminna dig att du klarar av allt som kommer i din väg. Klart, att du kan uppnå vilket/vilka mål du än sätter du för själv. 

It´s time for us, women, to raise from the dust and become the phenomenal women we were born to be.


Karin Zilliacus

Feminism för mig betyder inte enbart jämställdhet mellan kön utan jämställdhet överlag, och att ständigt identifiera, synliggöra, ifrågasätta och förändra skadliga samhälleliga normer.

Jag skulle beskriva mig själv som en själaglad person med en känsla för det som är rimligt och rättvist. Jag har haft privilegiet av en internationell uppväxt, vilket gett mig förutsättningar att enkelt och med stor glädje skapa min plats i många olika miljöer. Jag har börjat mitt arbetsliv vid finska utrikesdepartementet i St. Petersburg 2006 och sedan dess arbetat med frågor kopplade till mänskliga rättigheter vid diverse olika institutioner och organisationer. Idag jobbar jag som programansvarig för Demokrati och Mänskliga Rättigheter på ActionAid Sverige.

Jag är ambassadör för SWC för att jag tycker att det är så fantastiskt roligt och viktigt att få vara en del av en rörelse som lyfter kvinnor och samtidigt uppmärksammar det globala förtrycket och den ojämlikhet som drabbar kvinnor.


Rebecca Livaniou

♀️Vem är du?

Mitt namn är Rebecca Livaniou och jag är 26 år. Just nu studerar jag till hälsopedagog och jobbar även som frilansande dansare.

♀️Vad betyder feminism för dig?

En del i arbetet för ett mer jämlikt samhälle.

♀️Varför har du antagit uppdraget som ambassadör för Strong Women Challenge?

Jag älskar träning och hälsa i stort, så att få sprida detta i samband med att lyfta ännu ett viktigt ämne är ju en dröm. Ensamma är vi starka, men tillsammans är vi starkare!


Elin Johansson

Elin Johansson driver instagramkontot Patriarkatet och jag där hon skriver om feminism och politik men också om sin vardag. Utanför instagram är Elin lärare, ensamstående mamma och konstnär. Utöver det gör hon vad hon kan för att förändra sakernas tillstånd till det bättre.

"Det arbete Actionaid gör för kvinnor världen över är ovärdeligt. Om jag kan bidra till den kampen är det självklart att jag ställer upp. Jag tror på att stärka kvinnor vilket är det kampanjen syftar till. Att stärka kvinnor innebär inte bara att bygga muskler, jag är själv inte en person som tränar mina så mycket som jag borde. Att vara stark handlar också om emotionell styrka. Att se sin position och att tillskansa sig de redskap en eventuellt behöver för att förändra sin situation till det bättre. Att se att en inte är ensam och att känna styrka i gemenskapen. Det bidrar den här utmaningen till och det vill jag vara del av."


Rosa Skrot

♀️Vilka är ni? 

Vi är Rosa Skrot ett helt vanligt ganska ovanligt gym som riktar sig till kvinnor. Vi tröttnade på könsstereotypa gym som inte passade för en stor del av befolkningen och öppnade ett gym fritt från kroppshets, svarta skinnsoffor och tråkig träning. En varm, välkomnade träningsoas för kvinnor av kvinnor.  

♀️Vad betyder feminism för er? 

Samma rättigheter och möjligheter för alla.   

♀️Varför är ni ambassadörer/samarbetspartners för Strong Women Challenge?

Vi älskar träning och hälsa och vi lyfter gärna kvinnofrågor. Att vara samarbetspartners för Strong Women Challenge var en självklarhet. Mäns våld mot kvinnor måste få ett slut!! Att träna och må bra under tiden man samlar in pengar till viktiga ändamål är alltid en perfekt kombo. 

 


Amanda Fränden  

Jag heter Amanda Fränden. Jag tävlar i CrossFit på elitnivå och utbildar mig samtidigt till polis. Jag är mamma till två döttrar och en av mina viktigaste uppgifter som mamma är att uppfostra dem till starka, trygga och självständiga tjejer som aldrig ska låta dig behandlas annorlunda på grund av sitt kön. 

♀️Vad betyder feminism för dig?

Att kvinnor ska ha samma rättigheter, villkor och värde som män. Att kvinnor ska få mer plats i den politiska debatten. Att vi ska sluta uppfostra tjejer och killar olika. Att tjejer uppfostras till att vara tysta, lugna och skötsamma medan pojkar får vara stökiga och högljudda. Att kvinnor ska våga ta plats och höras och synas på samma sätt som mannen gör idag utan att ses som ”rebeller”.

♀️Varför har du antagit uppdraget som ambassadör för Strong Women Challenge?

För att jag vill vara en del av att göra världen till en bättre plats för alla utsatta kvinnor och flickor. Jag vill ge en röst åt alla de kvinnor som inte kan höja sin egen. För att jag tror att vi tillsammans kan göra skillnad.


Elin Karlsson 

Feminism är för mig en motståndsrörelse mot det förtryck mot kvinnor som kommer från patriarkala strukturer och skadliga normer som finns i det samhälle vi lever i. Feminism för mig är vägen till ett jämställt samhälle, där vi hela tiden berikar oss med och utbyter kunskap om omvärlden och där vi aktivt arbetar intersektionellt. Intersektionaliteten i feminismen är en självklarhet för mig för mig, då det är flera saker som spelar in i maktobalanserna. För mig betyder feminism kampen, rörelsen och vägen till målet. Målet som är jämställdhet, där vårt agerande ditåt är det viktiga.

♀️Vem är du?

Jag är en kvinna med driv och energi, som älskar att träna och leva sunt, sunt både i kropp och själ. Jag är en utbildad dansare och arbetar som danspedagog samt frilansar som dansare. Sedan två år tillbaka pluggar jag även en Bachelor i Media Communications Management in Berlin. För fem år sedan startade jag välgörenhetsorganisationen Food for Thought, där vi arbetar för att unga individer i Filippinerna ska kunna studera på universitet.

♀️Varför har du antagit uppdraget som ambassadör för Strong Women Challenge?

Varför har du antagit uppdraget som ambassadör för Strong Women Challenge? Jag har antagit uppdraget som ambassadör för att jag har högt förtroende för arbetet som ActionAid gör och jag vill göra det jag kan för att hjälpa till. Att jag dessutom får möjlighet att använda min dans som redskap, och inspirera till träning och rörelse, känns väldigt givande. Jag hoppas kunna sprida information om ActionAids arbete, och om mäns våld mot kvinnor. Genom kunskap sker förändring, och jag ser fram emot denna förändring och vårt arbete ditåt.